Varmevirksomheder har generelt stor frihed til at beslutte, hvordan de graduerer den faste del af deres varmetariffer. Der findes dog et overordnet krav om, at tarifferne skal afspejle de enkelte kunders bygningers potentielle belastning af fjernvarmenettet. Det skal ske for at sikre, at kunderne alene betaler for de omkostninger i varmenettet, som de giver anledning til (omkostningsægthed). Forsyningstilsynets undersøgelse viste, at 11 ud af 13 af de omfattede varmevirksomheder ikke levede tilstrækkeligt op til det krav.
På baggrund af undersøgelsen har Forsyningstilsynet afgjort, at 11 varmevirksomheder skal ændre i den faste del af deres varmetarif, så den i højere grad lever op til kravet om graduering og dermed omkostningsægthed. Forsyningstilsynet følger herudover op på undersøgelsen ved at indgå i en dialog med de berørte varmevirksomheder om, hvilke muligheder, der findes for at opfylde kravet på en rimelig måde.
Dialogen med virksomhederne vil bl.a. omfatte, hvad virksomhederne kan lægge vægt på ved gradueringen og hvilke omkostninger, der vil være forbundet med den ene eller den anden løsning. Forsyningstilsynet bemærker i denne forbindelse, at en screening forud for undersøgelsen viste, at mange virksomheder anvender bygningens størrelse i m2 som kriterie for graduering af den faste afgift. Flere virksomheder har dog givet udtryk for, at andre parametre kan være mere retvisende. Det gælder f.eks. forbruget af brugsvand i spidsbelastningsperioder eller bygningens isoleringsgrad. Dialogen vil søge at afdække alternative muligheder for efterlevelse af kravet om graduering.
Resultaterne af Forsyningstilsynets kommende dialog kommer til at fremgå af konkrete afgørelser, som vil kunne findes på tilsynets afgørelsesdatabase, når de foreligger. De vil samtidig blive kommunikeret på Forsyningstilsynets hjemmeside.
Find Forsyningstilsynets afgørelsesdatabase her
Pressekontakt Jacob Klok, tlf.: 4171 5360, mail: jakl@forsyningstilsynet.dk
Øvrige henvendelser, tlf. 4171 5400.