Forsyningstilsynet sætter fokus på muligheder og barrierer for øget fleksibilitet i elforbruget

11-09-2024

Forsyningstilsynet sætter i dag spot på muligheder og barrierer for at øge fleksibiliteten i elforbruget med udgivelsen af en ny antologi om bedre regulering.

Den grønne omstilling har skabt et stigende behov for elektricitet, som øger efterspørgslen efter kapacitet i elnettene. Det har skærpet interessen for at skabe mere fleksibilitet i elforbruget, som en måde at aflaste nettene og dermed begrænse behovet for at investere i ny kapacitet. Det er noget af baggrunden for, at Forsyningstilsynet i dag sætter fokus på muligheder og barrierer for at øge fleksibiliteten i elforbruget med udgivelsen af en ny antologi om bedre regulering i energisektoren.

”Det kan vise sig at være til stor fordel for både energiproducenter, forbrugere og samfund, hvis det lykkes at sænke omkostningerne til netudbygning ved at flytte forbrug væk fra perioder med spidsbelastning. Omvendt kan forbrugere opleve flere udfordringer med at flytte forbruget fra et tidspunkt til et andet. Det er bl.a. nogle af dem, der sættes fokus på i antologien,” siger Forsyningstilsynets direktør, Carsten Smidt.

Seks videnskabelige artikler

Antologien består overordnet af seks videnskabelige artikler med fokus på muligheder og barrierer for at øge fleksibiliteten i producenternes og forbrugernes brug af elnettene. Det gælder både i de gældende regulatoriske rammer for de europæiske energisystemer og i indretningen af netvirksomhedernes tariffer. Begge er områder, som Forsyningstilsynet er med til at påvirke udformningen af. Det sker bl.a. som medlem af den europæiske organisation for energiregulatorer, ACER, og som den myndighed, der står med ansvaret for at godkende transmissions- og distributionsvirksomhedernes tarifmodeller.

Uafhængige bidrag

De seks artikler er udarbejdet uafhængigt af de i alt 21 bidragydere. Overordnet stiller artiklerne skarpt på, hvordan digitalisering og incitamenter kan påvirke netbrugernes fleksibilitet. Et bidrag ser f.eks. på vigtigheden af koordinerede tiltag og samtidig udrulning af digitale teknologier på tværs af EU’s medlemslande. Et andet diskuterer digitale teknologier og de rammer, som kan understøtte det fleksible forbrug. Et tredje bidrag sætter nogle generelle spørgsmålstegn ved hensigtsmæssigheden af at bruge tidsdifferentierede tariffer til fremme af netop det fleksible forbrug. Artiklen opstiller som alternativ en teoretisk model for, hvordan elnetvirksomheder kan indrette tarifferne på en måde, der sikrer brugerne størst mulig nytte af det net, som de betaler for over tarifferne.

Grundlæggende og tværfaglige problemstillinger

Det er anden gang at Forsyningstilsynet udgiver en antologi om bedre regulering i energisektoren. Formålet er at rejse og belyse grundlæggende og tværfaglige problemstillinger inden for de områder, som tilsynet beskæftiger sig med som myndighed, og som for tiden er i rivende udvikling. Den nye antologi er blevet redigeret af Professor og leder af Copenhagen School of Infrastructure, Tooraj Jamasb, Professor og leder af Florence School of Regulation, Leonardo Meeus og endelig Forsyningstilsynets direktør Carsten Smidt.

”Jeg vil gerne takke mine medredaktører og alle bidragyderne, som er dem, der har trukket det store læs i udarbejdelsen. Vi finder i Forsyningstilsynet alle bidragene interessante og ser frem til videre drøftelser af, hvad vi som myndighed måske med fordel vil kunne tage med os i det videre arbejde,” siger Carsten Smidt.

Forsyningstilsynets antologi

Pressekontakt Jacob Klok, tlf.: 4171 5360, mail: jakl@forsyningstilsynet.dk

Øvrige henvendelser, tlf. 4171 5400

Kontakt