Private aktører står for affaldsindsamling i langt de fleste kommuner

28-05-2025

88 ud af landets 98 kommuner har overladt hele eller dele af opgaven med at indsamle de danske husholdningers sorterede affald til private aktører. Det viser en ny analyse, som Forsyningstilsynet har offentliggjort i dag.

Hvilke kommuner udbyder opgaven med husstandsnær affaldsindsamling, og hvilke står for opgaven ”in-house”? Det spørgsmål bliver belyst i en ny analyse, som Rambøll har udarbejdet for Forsyningstilsynet. Udover kortlægningen af det kommunale udbudslandskab belyser analysen bl.a. også, hvilke fordele og ulemper kommunerne ser i at udbyde eller beholde opgaven på kommunale hænder.

”Analysen belyser bl.a., hvordan langt hovedparten af kommunerne har forholdsvis gode erfaringer med at udbyde indsamlingen af husholdningernes affald efter indførslen af krav om, at affaldet skal sorteres i 10 affaldsfraktioner” siger Forsyningstilsynets direktør Carsten Smidt.

Fordele ved udbud eller ”in-house”

Ifølge analysen er der 88 ud af landets 98 kommuner, som har overladt hele eller dele af opgaven med at indsamle det sorterede affald til private aktører. Blandt de oplevede fordele hos dem, som har udbudt opgaven findes muligheden for at markedsafprøve prisen for opgaven, at udgifterne er kendte, og rammerne er faste i kontraktperioden. Omvendt ser kommuner, som har valgt at beholde indsamlingsopgaven på kommunale hænder (in-house) fordele i bl.a. at have fleksibilitet i opgaveløsningen, øget smidighed i administrationen og den daglige drift, og at der ikke er fokus på profit.

Svært at sammenligne kommunale affaldsgebyrer

Analysen viser også, at standardgebyrer for et enfamiliehus i gennemsnit er lavere i de kommuner, der udbyder affaldsindsamlingen, end hos dem der står for den selv. Standardgebyret afspejler dog også mange andre forhold end selve organiseringen af affaldsindsamlingen, herunder forskelle i serviceniveauer, lokale miljøkrav, strukturelle forhold og uensartede regnskabsregler. Alt sammen forhold, som gør det vanskeligt at vurdere, hvad der ligger bag gebyrforskellene.

”Det er umuligt at sige noget entydigt om, hvorvidt det bedst kan betale sig at udbyde eller varetage opgaven selv. Det er dog værd at bemærke, at det beregnede standardgebyr i gennemsnit er lavere hos de kommuner som udbyder, til trods for at indsamling efter udbud altid vil blive pålagt moms, ligesom private indsamlere som regel vil indregne et kommercielt tillæg i deres priser,” siger Carsten Smidt.

Find Rambølls analyse her

Pressekontakt Jacob Klok, tlf.: 4171 5360, mail: jakl@forsyningstilsynet.dk

Øvrige henvendelser, tlf. 4171 5400.

Kontakt