Kommunal affaldsvirksomhed

Miljøbeskyttelsesloven forbyder kommunal affaldsbehandling. Forbuddet er forbundet med overgangs- og dispensationsordninger, der igen er forbundet med forskellige ansøgningsfrister og krav om indberetning. Loven indeholder undtagelse for kompostering af haveaffald på genbrugspladser (midlertidig). Den indeholder også undtagelser for kommunal behandling af erhvervsaffald, som kræver indberetning af særskilte regnskaber, og for visse typer af indsamling og behandling af erhvervsaffald, hvor kravet er fastsættelse af markedspriser.

Forbud mod kommunal affaldsbehandling

Fra den 1. juli 2022 blev det forbudt for kommunerne at behandle affald egnet til materialenyttiggørelse. Forbuddet har været forbundet med følgende muligheder for, at kommuner fortsat kan behandle affald egnet til materialenyttiggørelse:

Overgangsordning for fortsat kommunal behandling 

Ved at tilmelde sig denne overgangsordning fik kommunerne mulighed for fortsat

  • at deltage i aktiviteter forbundet med behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse.
  • at eje automatiserede sorteringsanlæg til indledende sortering af affald eller til sortering af affald egnet til materialenyttiggørelse fra farligt affald eller forbrændings- eller deponeringsegnet affald.

Overgangsordningen gælder frem til 1. juli 2027.

Frister 

  • 30. september 2022 (udløbet): Fristen for at tilmelde sig ordningen. 

  • 1. januar 2024: Anlæg der er tilmeldt overgangsordningen skal udskilles i et eller flere særskilte selskaber. Selskaberne skal drives på kommercielle vilkår i aktie- eller anpartsselskabsform, og må ikke udøve andre aktiviteter end aktiviteter forbundet med behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse.

  • 31. marts 2024: Kommunen skal anmelde selskabsudskillelsen til os med oplysninger om, hvilket anlæg og hvilke tilhørende aktiviteter der er udskilt i aktie- eller anpartsselskaber, og selskabets åbningsbalance. 

Find guide til anmeldelse af selskabsudskillelsen her

Find de kommuner, som har tilmeldt sig overgangsordningen her

Yderligere informationsmateriale ​

Forsyningstilsynet har tidligere udarbejdet informationsmateriale omkring anmeldelse til overgangsordningen og indsendelse af oplysninger om aktiver og stand.

I kan finde materialet her:

​​Info om anmeldelse automatiseret sorteringsanlæg

​​Info om indsendelse af oplysninger om aktiver og stand

Eksempel på standsopgørelse

Dispensation fra forbuddet mod affaldsbehandling

Kommuner har mulighed for at søge om dispensation fra forbuddet mod kommunal behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse, hvis den ikke har modtaget antagelige ansøgninger eller tilbud i forbindelse med udbud af behandling af affaldet.

Find yderligere information om ordningen, herunder frister, postadresser mv. her.

Information om dispensation til kommunal behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse omfattet af en kommunal affaldsordning

Undtagelse for kompostering af haveaffald på genbrugspladser

Som en undtagelse fra forbuddet mod kommunal affaldsbehandling må en kommune gerne kompostere haveaffald, hvis haveaffaldet bringes til og komposteringen finder sted på den kommunale genbrugsplads. Undtagelsen trådte i kraft 1. juli 2024 og afløser en tidligere midlertidig undtagelsesbestemmelse.  

Forsyningstilsynet er for øjeblikket i færd med at opdatere yderligere informationsmateriale om undtagelsen, herunder betydningen for anlæg på overgangsordningerne. Det opdaterede materiale vil kunne findes her.

Undtagelse for behandling af erhvervsaffald

Indberetning af særskilte regnskaber

Kommunal behandling af erhvervsaffald til materialenyttiggørelse er undtaget fra det generelle forbud mod kommunal behandling af affald indtil den 1. januar 2027. Kravet er i den forbindelse af, at de kommunale behandlingsanlæg indberetter særskilte regnskaber for behandling af det pågældende affald. Anlæggene skal samtidig sende information om både de opkrævede priser for behandling af erhvervsaffaldet og for behandlingen af alt anden affald, der skulle finde sted på samme anlæg.

Frister

De særskilte regnskaber skal sendes til os i overensstemmelse med to frister:

  • senest førstkommende 15. juli efter regnskabsårets afslutning
  • senest 30 dage efter revisorpåtegning og godkendelse af anlæggets ansvarlige ledelse

Skabeloner og anden information

Nedenfor kan du finde en skabelon til brug for indberetningen, samt yderligere information om selve indberetningen og til generel forståelse af reglerne på området.

Undtagelse for indsamling og behandling af visse typer erhvervsaffald

Fastsættelse af markedspriser

Den 1. januar 2023 blev det muligt  for kommunalbestyrelser at tilbyde indsamling eller behandling af visse typer erhvervsaffald, hvis det sker til markedspriser. Det er vores opgave, at føre tilsyn med, at de priser, som kommunerne fastsætter og opkræver svarer til markedsprisen.

Reglerne gælder nærmere bestemt for:

  • kommunal indsamling af erhvervsaffald egnet til materialenyttiggørelse produceret af virksomheder, der producerer affald, som i art og mængde svarer til en husholdnings,
  • kommunal indsamling af erhvervsaffald egnet til materialenyttiggørelse produceret på øer uden fast broforbindelse,
  • kommunal behandling af erhvervsaffald egnet til materialenyttiggørelse produceret på øer uden fast broforbindelse, og
  • kommunal indsamling af forbrændingsegnet erhvervsaffald.

Vejledning om fastsættelse af markedspriser

Forsyningstilsynet har udarbejdet en revideret vejledning vedr. fastsættelse af markedspriser.

Du finder vejledningen her

Konkurrencefremmende tiltag ved udbud af forbrændingsegnet affald

Kommunerne skal udbyde deres opgaver med behandling af kommunalt indsamlet, forbrændingsegnet affald. Kontrakt om opgaven skal indgås med virkning senest fra d. 1. juli 2025, eller når eksisterende kontrakt udløber. Forsyningstilsynet har fået til opgave at udarbejde konkurrencefremmende tiltag og en vejledning til brug for kommunerne i forbindelse med de pågældende udbud. Formålet med tiltagene er blandt andet at sikre effektive udbud, samtidig med at der tages hensyn til miljø- og klimakrav.

Det er frivilligt for kommunerne at følge de konkurrencefremmende tiltag. Vælger en kommune ikke at følge et eller flere af tiltagene, skal det indberettes til Forsyningstilsynet sammen med en sagligt begrundet årsag. Vurderer Forsyningstilsynet, at årsagen ikke er sagligt begrundet, og har kommunen indgået kontrakt med et affaldsforbrændingsanlæg, som kommunen ejer helt eller delvist, kan Forsyningstilsynet meddele påbud om at bringe kontrakten til ophør.

Frist for og krav til indberetningen (Gældende fra 15. juni 2024)

  • Indberetningen skal ske samtidig med, at kommunalbestyrelsen indgår kontrakt om behandling af det forbrændingsegnede affald.
  • De nærmere regler for indberetningens indhold mm. fremgår af ”bekendtgørelse om kommunalbestyrelsens indberetning af udbud af forbrændingsegnet affald, hvor de konkurrencefremmende tiltag ikke følges”.

Find indberetningsbekendtgørelsen her

Indberetning

Indberetning til Forsyningstilsynet sker via indberetningsblanketten på virk.dk.

Gå til indberetningsblanketten på virk.dk her

Alternativt indberettes til Forsyningstilsynets digitale postkasse via virk.dk eller borger.dk.

Vejledning om brug af de konkurrencefremmende tiltag

Forsyningstilsynets har udarbejdet en vejledning. Heri gennemgås de syv konkurrencefremmende tiltag og en række anbefalinger til brug i kommunernes udbudsproces. I vejledningen beskrives således hvordan kommunen gør brug af tiltagene i forbindelse med deres udbud, og hvor i udbudsprocessen tiltagene finder anvendelse.

Find Forsyningstilsynet vejledning her

 

 

Kontakt

Indhold